Wyszukiwanie

Wyszukiwanie wg. zadanych kryteriów wyszukiwania

 
 
 
 

Wynik szukania produktów według zadanych kryteriów

Sortowanie :  
Wiąz czerwony kora ( Ulmus rubra) mielony 50g Nanga (zioła pojedyncze)
Wiąz czerwony kora ( Ulmus rubra) mielony 50g Nanga .


Nanga WIĄZ CZERWONY kora mielona 50g

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.

Właściwości prozdrowotne:

Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.

Składniki:

Kora wiązu czerwonego 100%.Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej lub mielonej.Produkt najwyższej jakości!Kraj pochodzenia: USA.

Zalecany sposób użycia:

Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) zmielonej kory zalać szklanką wrzącej wody.Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami. Proszek poz alaniu wodą tworzy rodzaj gęstego kisielu.
 
Sposób przechowywania:

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przeciwwskazania:

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Chiny

Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Producent:Nanga
Przewód pokarmowy, układ oddechowy...
Do koszyka
33,95 zł
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) kora (zioła)
Wiąz czerwony, kora, Ulmus rubra. Opakowanie 50g.

Pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do surowców roślinnych bogatych w substancje śluzowate, flawonoidy, kwas salicylowy.
W medycynie ludowej wykorzystywany w leczeniu wrzodów, stanów zapalnych przewody pokarmowego, w dolegliwościach dróg oddechowych, gardła, krtani. Stosowany również zewnętrznie do opatrywania ran.

Sposób spożycia:

Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Wypijać małymi porcjami przez cały dzień. Można stosować zewnętrznie w formie okładu na rany.

Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po 2 tygodniach) 2-4 łyżeczek na dzień, można stosować zewnętrznie.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Należy zachować dwugodzinną przerwę między przyjęciem leków, a zastosowaniem kory, gdyż może zmniejszać wchłanianie niektórych substancji.
Może być podawana dzieciom.
Ze względu na brak właściwych badań - niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85z_czerwony
http://rozanski.li/4201/wiaz-czerwony-ulmus-rubra-muhlenberg-w-praktycznej-fitoterapii/



Nanga
na stronę      1 - 2 z 2
  • 1

Albo spróbuj wyszukiwania pełnotekstowego.